Přeskočit na obsah

Dříve byly kamenné kuchyňské linky symbolem luxusu – a vlastně jimi jsou stále. Díky stále snadnější těžbě a tím i dostupnější ceně je ovšem žulová deska stále více k vidění i v kuchyních a jídelnách střední třídy.

Žula však není jediný materiál, který se nabízí. Jestliže plánujete dodat své kuchyni kamenný punc, seznamte se nejdříve s vlastnostmi tří nejčastěji vyhledávaných materiálů – žuly, mramoru a křemene.

 

Žulové desky překvapí rozmanitým vzorováním i odolností

Žulové povrchy patří bezpochyby k těm nejkrásnějším, na jaké můžete narazit. Nádherná struktura a množství barevných odstínů, jakými se tato hornina může pyšnit, z ní právem činí jeden z nejpopulárnějších materiálů, a to nejen do kuchyně.

Kromě toho, že dobře vypadá i dobře slouží. Špína, skvrny, škrábance – proti všem těmto běžným kuchyňským hrozbám je velice odolná. Kromě toho je žula skutečně málo porézní, takže voda se do ní vsakuje pouze minimálně.

Na žulový povrch se dá pokládat i rozpálená pánev a další nádobí, ačkoliv dělat to příliš často se nedoporučuje. Mohlo by  případně dojít k ztrátě lesku či barvy.

Žula si sice nežádá  velkou údržbu, nicméně alespoň jednou do roka se doporučuje její povrch naimpregnovat.

 

Pozitiva žuly jsou tedy následující:

  • Krásný, přírodní, rozmanitý materiál.
  • Odolnost proti škrábancům i nárazům.
  • Odolnost proti vysokým teplotám.
  • Nízká poréznost.

 

Mezi její nedostatky patří:

  • Nutnost impregnace (alespoň to velmi doporučujeme)
  • Jejímu povrchu příliš nesvědčí ani ocet, citronové čistící přípravky či bělidl .

 

Mramor – ušlechtilost si žádá péči

Tento materiál je již po tisíciletí symbolem ušlechtilosti a krásy. Proto po něm sahají nejen sochaři, ale i výrobci luxusních kuchyňských linek. Mramoru je věnován i mezinárodní veletrh. Mnozí dokonce staví jeho vzhled a krásu  nad žulu, i když názory se v tomto ohledu mohou různit. Elegantní žilkování mramoru má ale rozhodně jen málo soupeřů.

Ačkoliv jde o něco měkčí materiál, než je žula, stále je velmi odolný vůči běžným nebezpečím kuchyňského provozu.

Oproti žule si mramor ale žádá daleko větší péči, především proto, že je více porézní a tudíž potřebuje impregnovat mnohem častěji.

 

Mramor tedy volte pro jeho:

  • Ušlechtilou krásu.
  • Praktičnost pro běžný provoz, byť vykazuje menší odolnost oproti žule.

Dejte si ale pozor na:

  • Nutnost častější impregnace a větší péče.
  • Ještě nižší odolnost proti kyselým čističům nežli u žuly.

 

„Křemenná“ deska je důstojnou třetí cestou

Do našich kuchyní si razí cestu i takzvané kuchyňské linky z křemene (anglicky quartz). Ve skutečnosti ale nejde o stoprocentně přírodní křemen, ale  o umělý  materiál. Křemen v němž tvoří většinu (až 90%), a zbytek je doplněn polyresinem. To je druh pryskyřice s bohatým využitím i mimo kuchyni.

Takovéto „křemenné“ desky lze libovolně tónovat co do vzhledu a barvy. Klidně tak mohou věrně napodobovat právě třeba žulu či mramor.

Velkou výhodou tohoto materiáluskutečnost, že není vůbec porézní a není jej třeba impregnovat. Také je velmi pevný a odolný vůči poškrábání. Jeho nedostatkem je ale nízká odolnost vůči vysokým teplotám. Když na linku postavíte rozpálený hrnec, může dojít k roztékání polyresinu a na lince vám zůstane neodstranitelná „popálenina“.

 

Úhrnem jsou tedy pozitiva „křemene“ následující:

  • Možnost vytvářet individuální vzhled desky.
  • Nulová poréznost.
  • Tvrdost a odolnost vůči poškrábání a chemickému poškození

 

Naopak mezi negativa patří:

  • Obvykle vyšší cena.
  • ·Nízká odolnost proti vysoké teplotě.

Kterou z těchto tří variant byste zvolili vy a proč? Nebo vás láká jiný materiál? Vysvětlete nám svou volbu v komentářích!

Mykola Kulhánek